Door het IVN is in 1999 een oeverzwaluwwand aangelegd met overwinteringplaats voor vleermuizen. De oeverzwaluwen broeden overigens ook in de zanddijk die dwars door de zandwinplas loopt.

De oostzijde bestaat uit open graslanden die vroeger behoorden tot de gemeint in de binnenpolder van Engelen. In het kader van de realisatie van Haverleij zijn er een aantal blokken met populierenbos aangelegd.

Wat gaat er gebeuren / is er gebeurd

In het gebied wordt dit jaar een herinrichtingsproject uitgevoerd om de recreatiemogelijkheden te vergroten. Er komt ruim vier kilometer wandelpad met spannende elementen zoals een hangbrug en een drijvend vlonderpad. Er wordt een speelbos gemaakt met uitdagende speelplekken. Honden kunnen vlakbij de kern van Engelen los lopen in het omrasterde populierenbos. Ook voor de bezoeker met specifieke interesse voor het gebied is er straks het nodige te beleven: de gerestaureerde en opengestelde eendenkooi bijvoorbeeld, of de Horst met kasteellegende en observatie-platform en de informatie over een nederzetting uit de jonge steentijd, het overlatengebied en de linie van Frederik Hendrik van 1629.

Gebieden